Održani regionalni seminari za delegate 2. 3. i 4.stepena takmičenja

Na predlog Komisije za stručno usavršavanje delegata, a u skladu sa Odlukom UO ZD RSS od 25.12.2019. godine, održani su regionalni seminari za delegate 2., 3. i 4. stepena takmičenja. Seminari su održani prema regionalnoj podeli, i to: 22.02.2020. godine u Jagodini za delegate regiona Istok – Zapad  , u Vrbasu za delegate regiona Sever, i 23.02.2020. godine u Beogradu, za delegate sa regiona Centar.

Seminari su se odvijali prema unapred utvrđenom programu i satnici. U sklopu aktivnosti, izvršena je analiza rada delegata u prvom delu takmičarske sezone 2019/20, i date su smernice, sugestije i saveti kako i šta je potrebno korigovati u drugom delu sezone. Pored analize rada, na seminarima su obrađene različite stručne teme od značaja za bolju pripremljenost i unapređenje rada delegata, pred početak prolećnog dela takmičarske sezone 2019/20. Poseban akcenat je bio stavljen na segment rada delegata koji se tiče poznavanja Međunarodnih pravila rukometne igre.

U cilju jasnijeg približavanja ovog segmenta rada delegata, posebno su pripremljeni i delegatima kroz video test predstavljeni video klipovi koji se odnose na specifične situacije na utakmicama, u kojima je potrebno ali i očekivano da prisutni delegat pokaže visok nivo poznavanja Pravila rukometne igre. Video test je pripremio naš kolega Jovan Popadić, dugogodišnji međunarodni delegat. Na seminaru u Vrbasu, međunarodni sudija Vladimir Jovandić, a u Beogradu takođe međunarodni sudija Vanja Antić održali su prezentacije na temu Kriterijum suđenja na SP u Japanu 2019.godine.

Seminar u Vrbasu je organizovan u saradnji sa Zajednicom sudija i kontrolora, gde se rad odvijao u jednom delu samostalno, a u drugom delu zajednički sa sudijama i kontrolorima.

Na kraju seminara delegatima su se obratili i direktori Prvih i drugih liga, kao i njihovi saradnici za sudijska pitanja, koji su istakli da su zadovoljni dosadašnjim radom delegata u jesenjem delu prvenstva. Predsednik UO ZD RSS Zoran Černoh je istakao da će pre početka prolećnog dela prvenstva obaviti razgovore sa direktorima i pomoćnicima svih liga o zastupljenosti članova zajednice na osnovnim listama na kojima se nalaze.

Posebno raduje činjenica da je ZD RSV bogatija za sedam novih članova, koji su na seminaru u Vrbasu uspešno položili test i stekli zvanje rukometnog delegata.

Organizacija i realizacija seminara bila je poverena članovima Komisije za stručno usavršavanje delegata i UO ZD RSS, Zoranu Černohu, Nebojši Vidanoviću, Mileni Delić, Ivanu Mandiću i Jovanu Popadiću.

Na predlog Komisije za marketing urađene su značke sa logoom Zajednice delegata RSS, koje su ovom prilikom podeljene delegatima, a svi delegati će imati obavezu da je nose na utakmicama na kojima su delegirani u svojstvu sl.lica.