У складу са Одлуком Управног одбора ЗД РСС о организацији и реализацији семинара делегата пред почетак сезоне, у Новом Саду, одржан je регионални семинар за делегате другог, трећег и четвртог степена такмичења. У уводном делу семинара, присутнима су се обратили Зоран Чернох, председник УО Заједнице делегата Рукометног савеза Србије и Жељко Голубовић, председник УО Заједнице делегата Рукометног савеза Војводине, након чега су делегати полагали писани тест, чији резултати су показали да спремно дочекују нову сезону. Пажњу присутних, изазвале су презентације троје дугогодишњих делегата на највишем степену такмичења. О изменама аката такмичења, говорила је Данијела Косановић, док је Милан Гашић презентовао измене у обрасцима о такмичењу. Зоран Чернох је био задужен да представи нове смернице и тумачења у погледу измена ИХФ правила. Вреди напоменути и да је Заједница делегата РСВ богатија за два нова члана, пошто су Вања Стојановић и Данијела Шиповац, успешно положиле тест и стекле звање рукометног делегата.

 

На предлог Комисије за стручно усавршавање делегата УО ЗД РСС, а у складу са одлуком коју је усвојио УО ЗД РСС, у просторијама Београдске пословне школе,08.09.2019. године одржан је редовни јесењи семинар и тестирање за делегате 2., 3. и 4. степена такмичења, а у сврху припрема за сезону 2019/20 године. У оквиру уводне речи и званичног отварања семинара председница УО ЗД РСБ Милена Делић упознала је делегате о програму семинара и начину рада, истакла је да су позиви за присуство и учешће на семинару упућени и директору лига на Центру у претходним сезонама Предрагу Јушковићу, као и генералном секретару РСБ-а Светозару Станковићу, који нису могли да присуствују из оправданих разлога. Такође, пожелела је делегати успешан рад и полагање теста, те истакла теме које ће бити представљене на семинару, а све у циљу што боље припреме делегата за такмичења у сезони 2019/20. Након уводне речи приступило се тестирању делегата коме је присуствовало 10 делегата са основне листе ПРЛ Центар, 3 делегата са основне листе ДРЛ Центар, 1 делегат за накнадно полагање са основне листе Супер Б Лиге. Тестирана је била и нова чланица ЗД РСС из Смедерева, Александрић Милица. Сви присутни делегати су положили тест. Прву тему под називом „Сарадња и комуникација судија и записничког стола“ представио је Предраг Јанковић. После његове презентације делегате је са изменама и допунама нормативних аката везаних за такмичење у сезони 2019/20 које су значајне за добру припрему делегата упознао Борис Ивановић. Тема која обрађује смернице и појашњења у вези измена и допуна Међународних Правила рукометне игре обрађена је и делегатима представљена од стране Јована Попадића.

 

У недељу 8.9.2019  у Спортској хали „ЈАССА“ у Јагодини, одржан је редовни јесењи семинар за делегате 2. 3. и 4. степена такмичења за регион ИСТОК – ЗАПАД. У уводном делу семинара, присутним делегатима су се обратили председник Стручне комисије ЗД Рукометног савеза Србије Небојша Видановић, као и председник Управног одбора ЗД Рукометног савеза Централне Србије Александар Тасић. Након тога делегати су полагали тест који је садржао питања из познавања Међународних правила рукометне игре, као и питања везана за познавање дужности и обавезе делегата на утакмицама. Сви делегати су успешно положили тест, и тиме стекли услов за обављање дужности у предстојећој такмичарској сезони. Радује чињеница да имамо још једног новог младог члана наше заједнице, Бојану Шулејић из Кучева ( још увек активну играчицу ЖРК Кучево ), која је такође успешно положила тест и стекла звање рукометног делегата. У наставку семинара, према унапред утврђеном програму, обрађене су теме везане за измену аката о такмичењу. Том приликом , презентацију на тему „Новине и измене у актима о такмичењу“ ( са освртом на новине које се односе на сл.лица ) припремила је и представила Ивана Јовановић, која је уједно и члан Такмичарске комисије РСС, и која је са Небојшом Видановићем, председником ТК РСС учествовала у измени и допуни ових аката о такмичењу. Након тога, тему „Новине и узмене у обрасцима о такмичењу“ присутнима је презентовао Александар Тасић. Последња тема предвиђена програмом семинара била је „Информација о изменама правила рукометне игре“. Ову тему презентовао је Небојша Видановић, који је делегатима дао додатна појашњења и смернице везане за правила рукометне игре, а нарочито везаних за „последњих 30 секунди“ утакмице.

Све ове теме обрађене су у циљу што боље и квалитетније припреме и обављање дужности делегата у такмичењима у наступајућој сезони.