Home Семинари Зимски семинар делегата СРЛ и СБРЛ

Зимски семинар делегата СРЛ и СБРЛ

0
Зимски семинар делегата СРЛ и СБРЛ

У Београду, 26.01.2020. године, одржан је редовни зимски семинар за делегате са листе првог степена такмичења (АРКУС Лига, Супер Лига за жене и Супер Б Лиге за мушкарце и жене).

Према унапред утврђеном програму, након уводне речи Зорана Черноха, председника УО ЗД РСС, семинар је започео видео тестом. Тест се састојао од десет видео клипова посебно припремљених од стране члана Стручне Комисије за усавршавање делегата Јована Попадића, који су се односили на Међународна Правила рукометне игре и њихову примену, са посебним акцентом на специфичне ситуације у којима се могу наћи делегати у току утакмице.

Након краће паузе семинар је настављен састанком са директором АРКУС Лиге г-дином Милорадом Шолевићем, помоћником директора за суђење г-дином Мартоном Фабијаном, секретаром АРКУС Лиге Владимиром Кнежићем и маркетинг менаџером Душаном Живковићем. Том приликом Владимир Кнежић и Душан Живковић истакли су јако добру сарадњу са делегатима у току првог дела сезоне. Такође, информисали су присутне делегате о мањим проблемима који су се јављали, када је у питању обављање дужности службених лица на утакмицама, те упознали присутне са начинима на који се наведени проблеми могу превазићи, као и са новим тенденцијама у наставку сезоне када је у питању позиционирање АРКУС Лиге и наставак на изградњи позитивне слике рукометног спорта у Републици Србији.

Потом  се присутним делегатима обратио помоћник директора за суђење Мартон Фабијан, који је истакао низ похвала за сарадњу са делегатима у првом делу сезоне, а затим истакао да је пред свима нама комплекснији и захтевнији део сезоне, те да је потребно наставити са још већим трудом и радом и још бољом сарадњом. Указао је и на уочене пропусте у раду, позвао присутне делегате да озбиљно схвате сугестије које добијају, те да се у будуће, немарност, непринципијелност и неодговорност у раду свих службених лица на утакмицама неће толерисати.

На крају излагања присутнима се обратио директор АРКУС Лиге, Милорад Шолевић који је оценио сарадњу са делегатима као веома добру. Посебно истакао да сва лица ангажована на било који начин у оквиру АРКУС Лиге треба да су на истом задатку, а то је унапређење овог такмичења, као и рукометног спорта уопште. Сходно томе позвао је присутне делегате да, у оквиру својих задужења, уложе додатни напор у одређеним сегментима њиховог ангажовања како би и крајњи резултат била још боља слика рукометног спорта у Србији.

По завршетку излагања отворена је краћа дискусија, у којој су делегати могли да изразе своје утиске о сарадњи са руководством АРКУС Лиге, те да детаљније разјасне одређене техничке сегменте везане за оперативно обављање послова на утакмицама. Резиме састанка и сарадње дали су председник ЗД РСС Зоран Чернох и директор АРКУС Лиге Милорад Шолевић, у коме је истакнута адекватна заступљеност делегата, поштовање у међусобној сарадњи и жеља за још бољом сарадњом у будућности.

После састанка са руководством АРКУС Лиге, делегати су имали састанак са директором Супер А лиге за жене, г-дином Јованом Попадићем и директором Супер Б рукометних лига за мушкарце и жене г-дином Иваном Миливојевићем. Том приликом обојица су истакли да је сарадња, као и извештавање делегата са утакмица на којима су обављали дужност у првом делу сезоне на веома високом нивоу. Јован Попадић је истакао потребу за додатним ангажовањем службених лица у одређеним сегментима организационо – техничког дела (опрема, лиценце,  клупе, итд.), као и континуирано унапређење нивоа познавања Међународних Правила рукометне игре. Истакао је да долази сложенији део сезоне те да је потребно спремност подићи на виши ниво.

Иван Миливојевић је информисао присутне да се у наредном периоду очекује покретање новог сајта такмичења у Супер Б рукометним лигама. Истакао да новина у исплати трошкова службених лица коју је увела Супер Б рукометна лига наилази на одличан пријем како код клубова тако и код службених лица, те је у складу са тим нагласио да ће од сада само делегат слати трошкове за сва службена лица. Такође, у изради је и „даљинар“ у циљу стандардизовања трошкова пута. Такође, истакао је да се у другом делу сезоне очекује веома неизвесна завршница у свим лигама, те истакао потребу за још бољом сарадњом у наредном периоду.

У другом делу семинара прешло се на кратку анализу рада делегата у јесењем делу сезоне. Обзиром да је председник Стручне Комисије за усавршавање делегата био оправдано одсутан, у кратким цртама анализу је изложио Зоран Чернох, и том приликом посебно истакао две ствари:

  • форма и садржај Извештаја делегата је на веома високом нивоу;
  • постоји потреба за већим ангажовањем делегата са листе Супер Б Лиге на утакмицама овог такмичења.

На крају семинара одржана је седница Управног одбора ЗД РСС у проширеном саставу, са свим присутним делегатима, након чега је уследио и заједнички ручак.