Home Семинари Одржан зимски семинар за делегате СРЛС и СБРЛС

Одржан зимски семинар за делегате СРЛС и СБРЛС

0
Одржан зимски семинар за делегате СРЛС и СБРЛС
dav

На предлог Комисије за стручно усавршавање делегата УО ЗД РСС, а у складу са одлуком коју је усвојио УО ЗД РСС, у просторијама Рукометног СавезаСрбије,09.02.2019. године одржан је зимски семинар за делегате првог степена такмичења, а у сврху припрема за пролећни део такмичарске 2018/19 године.

У оквиру уводне речи и званичног отварања семинара председник УО ЗД РСС г-дин Зоран Чернох упознао је делегате са листе првог степена такмичења опрограму семинара и начину рада, а као најважније сегменте истакао је предвиђено обраћање директора Супер Рукометне Лиге Србије г-дина Зорана Лазаревића, и руководства Супер Б Рукометне Лиге Србије директора г-дина Ивана Миливојевића и саветника за судијска питања г-дина Владимира Николића, те презентације стручних тема од стране чланова ЗД РСС, а све у циљу што боље припреме делегата за наставак такмичења у пролећном делу сезоне 2018/19.

Директор Супер Рукометне Лиге Србије г-дин Зоран Лазаревић истакао је да је тема која се тиче детаљне анализе рада делегата у првом делу сезоне као и детаљних смерница за наставак исте обрађена на састанку одржаном у јануару месецу, али обзиром да је и након тог састанка уочено неколико грешака у раду делегата на утакмицама, закључио је да је и ово одлична прилика да се поново истакну основне напомене, везане за приступ делегата обављању својих дужности на утакмицама. С тим у вези посебно је истакао следеће:
 • потребу за бољим познавањем и применом додатних упутстава (благовремено достављених) у вези са вршењем дужности делегата;
 • већу и продуктивнију ангажованост делегата у току самих утакмица;
 • интензивнију припрему у смислу познавања нормативних аката такмичења;
 • већу одговорност у приступу обављању дужности делегата на утакмицама;
 • спеццифичну тежину коју са собом носи завршница елитног рукометног такмичења, те важност адекватне припремљености у складу са тим.

Такође, и на почетку и на крају свог излагања посебно је истакао квалитетну и транспарентну комуникацију коју као руководилац такмичења има са Заједницом делегата Рукометног Савеза Србије, са жељом да се тако и настави.

Директор Супер Б Рукометне Лиге Србије г-дин Иван Миливојевић се захвалио ЗД РСС на конструктивној и професионалној сарадњи већ другу сезону за редом. У циљу анализе као и унапређења сарадње у текућој такмичарској сезони посебно је истакао следеће:
 • у прва три кола првенства било је одређених мањих пропуста у раду, који су на адекватан начин комуницирани и брзо и ефикасно отклоњени, што је резултирало изузетно квалитетном и ефикасном сарадњом у наставку;
 • представио је заступљеност делегата на утакмицама у првом делу сезоне, посебно истакавши да су поштоване званичне листе делегата ЗД РСС, те да је заступљеност делегата са листе Супер Б Лиге била дупло већа од делегата са листе Супер Лиге;
 • констатовао је врло неизвесну завршницу лига, те у складу са тим позвао на додатну концентрацију, припрему и висок ниво перформанси у вршењу дужности делегата у наставку сезоне;
 • наговестио сукцесивно увођење електронског Записника на утакмицама Супер Б Лиге у наставку, о чему ће сви бити благовремено обавештени и упућени.

Саветник за судијска питања г-дин Владимир Николић је такође похвалио сарадњу са ЗД РСС и дао своју анализу сарадње у првом делу сезоне, као и смернице за наставак, те је истакао:

 • стручно је образложио приступ процесу делегирања службених лица за утакмице, те констатовао да ће се и о том сегменту више водити рачуна;
 • указао на мање пропусте које је потребно исправити у наставку сезоне;
 • позвао делегате да својим знањем, ставом и искуством дају подршку судијским паровима у циљу што бољег резултата рада тима „Ц“, али и да слободно дају свој стручни коментар о суђењу по завршетку утакмице;
 • посено је истакао потребу повећане пажње и сарадње са судијама у сегменту задњих 30 секунди утакмице;
 • искористио је прилику да затражи од делегата да и њега обавештавају СМС поруком о кретању резултата на полувремену и крају утакмице.

Након излагања уважених гостију прешло се на презентацију обрађених тема из делокруга рада делегата. На програму су биле следеће теме:

 • „Обавезе делегата пре почетка утакмице“ – Небојша Видановић;
 • „Упутство о попуњавању Записника“ – Милан Гашић;
 • „Обавезе делегата за време утакмице – тренерска зона“ – Јован Попадић;
 • „Обавезе делегата после утакмице“ – Иван Мандић.
Посебну пажњу привукла је презентација колеге Јована Попадића, који је кроз исту пренео упутства и смернице IHF – а у вези са вршењем дужности делегата, са Светског првенства у рукомету у Немачкој и Данској на којем је учествовао у својству делегата. Такође, изнео је и лична запажања и искуства с тим у вези.

После стручно – едукативног дела прешло се на одржавање седнице УО ЗД РСС у проширеном саставу, на којој је председник УО ЗД РСС упознао присутне чланове са резултатима рада ЗД РСС у претходном периоду, као и ономе што Заједницу чека у ближој будућности. На седници су једногласно усвојени предлози за реконструкцију појединих Комисија УО ЗД РСС. Расправљало се о конституисању регионалних Заједница делегата као правних лица и по том питању заузет јединствен став да то у овом тренитку не би било рационално и финансијски неодрживо. Учешће по овој тачки дневног реда су узели сви председници регионалних Заједница.

По завршетку официјалног дела семинара, присутни чланови ЗД РСС су наставили дружење на заједничком ручку.