Home Семинари Реализован 10. камп за рукометне делегате – Крагујевац 2018.

Реализован 10. камп за рукометне делегате – Крагујевац 2018.

Реализован 10. камп за рукометне делегате – Крагујевац 2018.

У периоду од 06. – 08.јула 2018. године одржан је 10. Камп за рукометне делегате – Крагујевац 2018. Реализација активности на кампу је организована у предивном амбијенту Хотела „Зеленгора“ – ХТД „Шумарице“ Крагујевац, у коме су били обезбеђени оптимални услови за несметан рад у складу са програмом Кампа. Носилац целокупне организације едукативног кампа за рукометне делегате је овај пут била Заједница делегата Рукометног Савеза Србије самостално.

Семинар су обраћањем присутним делегатима, свечано отворили председник УО ЗД РСС г-дин Зоран Чернох и директор 10. Кампа за рукометне делегате проф. др Војислав Андрић. Том приликом је и отворена главна тема овогодишњег кампа – „Куда и како даље“. У складу са тим председник УО ЗД РСС је присутним члановима ЗД РСС, којих је ове године било 40 из свих делова Србије, представио шта је урађено у претходној години када је у питању ЗД РСС, са каквим изазовима и потешкоћама је Заједница била суочена, као и да је у већини случајева, постављајући испред себе јасан циљ – унапређење и афирмацију рукометног спорта у Републици Србији – на прави начин изашла из истих. Приликом излагања указано је на циљеве у наредном периоду, предложени су начини и мере које је потребно предузети за остваривање истих, а дат је и наговештај потенцијалних изазова са којима ће ЗД РСС можда морати да се суочи у будућности, те је остављено присутнима да на све изнето у наставку рада на кампу, дају и своја мишљења, предлоге, примедбе и сугестије, а опет у циљу оснаживања Заједнице и њеног даљег рада на унапређењу и афирмацији рукометног спорта.

    
Други дан кампа је према програму активности био предвиђен за презентовање едукативних тема везаних за обављање делегатских дужности у оквиру Редовних првенствених такмичења под окриљем РСС. Теме везане за обавезе и дужности делегата пре, за време и после утакмице, обрадили су и презентовали чланови ЗД РСС са листе ЕХФ – Светлана Обућина, Борис Ивановић и Борис Вукашиновић. Презентације ће ускоро бити доступне на сајту ЗД РСС у одељку „Литература“. Поподневни термин био је резервисан за анализу рада рукометних делегата у такмичарској сезони 2017/18. За ту прилику су били позвани директори свих лига, као и комесари за судијска питања. Обзиром на незгодан термин одржавања кампа који се поклапао са почетком сезоне годишњих одмора, присутним члановима су се обратили директор СБРЛС г-дин Иван Миливојевић, директор ПРЛ Исток г-дин Горан Стевановић, помоћник за судијска питања г-дин Милан Ракић, док се писменим путем обратио директор лига на региону Центар г-дин Предраг Јушковић. Општи утисак руководиоца такмичења је веома конструктивна сарадња са члановима ЗД РСС у току такмичарске 2017/18, без већих проблема. Мањи проблеми који су настајали решавани су ефикасно, захваљујући веома доброј комуникацији руководства такмичења и делегата, као и руководства такмичења са руководством ЗД РСС. Свако од представника лига је у свом обраћању истакао жељу и веру за још интензивнијом сарадњом у наредној такмичарској сезони, а у интересу унапређења квалитета такмичења.

Други радни дан је завршен изузетно поучном, садржајном и на моменте врло емотивном презентацијом директора Кампа проф. др Војислава Андрића „Моја рукометна и животна прича“, који је по завршетку сезоне ступио у делегатску пензију након скоро две деценије бављења делегатским послом, посветивши поред осталог, огроман рад, енергију, труд, знање и вољу у константном унапређивању и афирмацији рукометног спорта, као врхунски играч, рукометни радник и прегалац, делегат.
Као и свих претходних година и ове године је уприличено дружење делегата, сада већ по традицији у чувеном угоститељском објекту „Библиотека код Милутина“. Неизоставни сегмент сваког делегатског кампа, и овог пута је потврдио оправданост свог постојања, јер су чланови Заједнице, у једној пријатној атмосфери могли боље да се упознају, размене искуства из делегатске праксе, а и да се мало провеселе. На веома пажљив и леп начин је обележен и рођендан колегинице, чланице ЗД РСС, што је додатно улепшало атмосферу.

Последњег дана кампа, према програму рада, ЗД РСС је са великим задовољством угостила представнике ЗСиК РСС г-дина Живана Стакића и г-дина Ивана Мандића, који су присутним члановима представили „Правила рукометне игре (нова тумачења 2018)“.
Камп је званично затворен наставком дискусије на тему „Куда и како даље?“, где су се могла чути нека врло конструктивна размишљања чланова Заједнице, као и општа сагласност када су у питању циљеви и начини спровођења истих написани у „Програму развоја рукомета у Србији за период од 2016. до 2020. године“, које се тичу струковних организација у рукометном спорту па тако и ЗД РСС, а чији је један од аутора и истакнути члан ЗД РСС проф. др Војислав Андрић.