Home Семинари УСПЕШНО ЗАВРШЕН РЕДОВНИ ЈЕСЕЊИ СЕМИНАР ДЕЛЕГАТА ПРВОГ СТЕПЕНА ТАКМИЧЕЊА

УСПЕШНО ЗАВРШЕН РЕДОВНИ ЈЕСЕЊИ СЕМИНАР ДЕЛЕГАТА ПРВОГ СТЕПЕНА ТАКМИЧЕЊА

0
УСПЕШНО ЗАВРШЕН РЕДОВНИ ЈЕСЕЊИ СЕМИНАР ДЕЛЕГАТА  ПРВОГ СТЕПЕНА ТАКМИЧЕЊА

У Крагујевцу је у периоду од 03.09.-05.09.2021. године, одржан редован јесењи семинар за делегате са основних листа Супер А и Супер Б рукометне лиге, пред почетак такмичарске сезоне 2021/22. Редовни јесењи семинар делегата реализован је у сарадњи са Заједницом судија и контролора РСС.

Семинар се одвијао према унапред утврђеном и објављеном програму, усклађеним са Планом и програмом ЗСиК РСС, где су делегати у једном делу имали своје теме и радионице, док су у другом делу заједно са судијама и контролорима пратили теме из познавања правила рукометне игре. Програм рада делегата на семинару је предвидео тестирање делегата пред почетак такмичарске сезоне, обраду актуелних стручних тема значајних за припрему делегата, као и састанке са директором Супер А рукометне лиге за мушкарце и жене Г-дином Милорадом Шоловићем , и директором Супер Б рукометне лиге, Г-дином Иваном Миливојевићем.

На самом почетку семинара, у великој сали хотела „Шумарице“ свим службеним лицима обратили су се председница Заједнице судија и контролора РСС Г-ђа Бранка Марић, као и председник Заједнице делегата РСС Г-дин Борис Ивановић. Они су овом приликом поздравили све присутне, изразили су обострано задовољство интензивирањем међусобне сарадње струковних заједница, и да ће се тежити ка стварању једне компактне целине, која ће функционисати као тим, имати заједничке циљеве, изражавајући наду да ћемо у сваком тренутку пружати несебичну помоћ и подршку једни другима, и поставити здрав темељ за наставак развоја рукометног спорта.

По завршетку њиховог обраћања, од стране Г-ђе Бранке Марић, обрађена је тема „Нове тенденције у рукометном спорту“, где смо имали прилике да чујемо извештај са недавно завршених олимпијских игара у Токију, на којим је колегиница Бранка обављала дужност техничког делегата. Одмах потом делегати са основних листа Супер А и Супер Б рукометне лиге полагали су тест, који се састојао од 25 питања из познавања Међународних Правила рукометне игре.

Други дан семинара отпочео је темом „Обавезе делегата и делегата -контролора пре и за време утакмице. Г-дин Небојша Видановић нас је још једном подсетио које су новине у нормативним актима такмичења ове сезоне, као и шта је то од кључне важности потребно да би смо се што боље и квалитетније припремили за утакмицу, јер добра припрема у многоме олакшава каснији рад делегата током утакмице, а и по њеном завршетку.

Једна од незаобилазних тема је и „Округли сто“, где су делегати имали прилике да изнесу своје ставове, предлоге, идеје, као и да са осталим члановима заједнице пренесу своја искуства са утакмица из претходне сезоне, која је била у многоме специфична, а и доста другачија од осталих, услед пандемије изазване присуством вируса Ковид -19, такмичење и само функционисање лига је било отежавајуће, непредвидиво. Требало је прилагодити одигравање утакмица мерама које су биле на снази у том тренутку. Иза нас је сезона пуна изазова, али смо заједничким снагама успели да завршимо сва такмичења у терминима предвиђеним календаром такмичења РСС.

Као и у претходном периоду, Заједница делегата РСС користи сваку прилику, како на камповима, тако и на семинарима да у циљу смањења трошкова заједници, организује УО ЗД кад год је то могуће, и то у проширеном саставу, како би и остали чланови заједнице у сваком тренутку били информисани о дешавањима и донетим одлукама. Рад заједнице је био и биће увек јаван и транспарентан за све његове чланове. На седници УО су донете и неке иницијативе и захтеви, који ће бити послати УО РСС на разматрање и одлучивање.

У поподневним часовима, колега Владимир Јовандић је одржао презентацију на тему „Критеријуми суђења за предстојећу сезону“, где је кроз видео материјал приказао одређене ситуације са утакмица, и  дао је  смернице, препоруке и тумачења од стране Светске рукометне организације, шта је исправно досудити у датој ситуацији, а тиче се одлука о досуђивању седмераца, изрицања прогресивних казни, прекршаја у нападу, пасивне игре, прекршаја начињених у последњих 30 секунди утакмице.

Последњи дан семинара започео је саопштавањем резултата тестирања делегата из познавања Међународних правила рукометне игре. Са задовољством се може рећи да су сви делегати положили тест без већих проблема, и да спремно улазе у наступајућу сезону.

РЕЗУЛТАТИ ТЕСТИРАЊА ДЕЛЕГАТА

Након саопштавања резултата тестирања, одржан је састанак са директорима Супер А и Супер Б рукометне лиге. Но пре тога, на задовољство свих нас семинар је посетила и наша драга колегиница и члан наше заједнице, а сада и председница УО Рукометног савеза Србије, Г-ђа Милена Делић. Она се обратила присутнима, све је срдачно поздравила, и изразила је велико задовољство што нас види у оволиком броју, и пожелела је свима пре свега добро здравље, пуно среће, као и низ добрих и квалитетних утакмица.

Испред Заједнице тренера РСС, семинар је посетио Г-дин Горан Веселиновић, који се такође обратио присутнима, пожелео добро здравље, са надом да ће ова сезона бити пуно боља, и успешнија од претходне, и да ћемо ове сезоне осетити драж публике на трибинама. Такође је истакао да је Заједница тренера отворена за сваки вид сарадње са струковним заједницама у сваком тренутку.

Од стране директора лига, као и од стране сарадника за судијска питања Супер А и Супер Б рукометне лиге Г-дина Зорана Тијанића, службена лица су овом  приликом упозната са циљевима у такмичењима у наредној сезони, са обавезама и одговорностима које ће имати с тим у вези, као и са одређеним променама у функционисању лига као нпр. правовремено обавештавање руководства о немогућности обављања дужности у појединим колима, начину и динамици исплате трошкова службених лица, те начину, динамици и садржају комуникације службених лица са руководством лига.

Семинар је традиционално завршен заједничким фотографисањем делегата првог степена такмичења.