Home Aктуелно Oдржани регионални јесењи семинари за делегате 2. 3. и 4. степена такмичења

Oдржани регионални јесењи семинари за делегате 2. 3. и 4. степена такмичења

0
Oдржани регионални јесењи семинари за делегате 2. 3. и 4. степена такмичења

На предлог Комисије за стручно усавршавање делегата, а у складу са Одлуком УО ЗД РСС од 16.08.2021. године, одржани су регионални семинари за делегате 2., 3. и 4. степена такмичења. Семинари су одржани према регионалној подели, и то: 11.09.2021. године у Београду за делегате са региона Београд , 12.09.2021. године у Новом Саду за делегате са региона Војводина, и у Крагујевцу за делегате са региона Централна Србија.

Оно што посебно радује, то је да је поново успостављена изузетна сарадња са Заједницом судија и контролора РСС, те су у складу са тим и семинари протекли у заједничкој организацији двеју струковних заједница. Рад се у једном делу одвијао самостално, а у другом делу заједно са судијама и контролорима.

Семинари су се одвијали према унапред утврђеном програму и сатници. Као и пред почетак сваке сезоне, делегати су полагали тестове који су садржали питања из познавања Међународних правила рукометне игре, као и питања везана за обављање дужности делегата на утакмицама. Резултати тестирања су показали да делегати спремно дочекују почетак нове такмичарске сезоне.

На семинару који је одржан у Новом Саду, у хотелу “Парк” у уводном делу , присутнима су се обратили Зоран Чернох, потпредседник УО Заједнице делегата Рукометног савеза Србије и Жељко Голубовић, члан УО Заједнице делегата РСС. Након спроведеног тестирања делегата, Господин Зоран Чернох је одржао предавање на тему “Обавезе делегата пре и током утакмице”, где су дате смернице, сугестије и савети на шта је потребно обратити пажњу у циљу што боље припремљености и унапређења рада делегата пред почетак нове сезоне. У наставку семинара су колеге , иначе Међународне рукометне судије Владимир Јовандић и Александар Панџић кроз видео анализе клипова одржали предавање из сегмената “прогресивно кажњавање” и “седмерци”. Председница УО ЗСиК Госпођа Бранка Марић је презентовала присутнима своја искуства са недавно одржаних Олимпијских игара у Токију и упознала их са новим тенденцијама у суђењу за наредну сезону.

На семинару у Београду, у хотелу “М” је такође поред обавезног тестирања, саставни део био и кратак осврт на рад делегата у претходном периоду, као и подсећање на све обавезе делегата пре за време и по завршетку утакмице, са чиме је делегате упознао Г-дин Иван Мандић, потпредседник УО ЗД РСС и члан стручне комисије Заједнице делегата РСС.

Програмом семинара била је предвиђена тема “Критеријуми суђења” која је презентована од стране Међународног рукометног судије Г-дина Дејана Марковића.

Семинар за делегате са региона Централна Србија је одржан у комплексу хотела “Шумарице”, где је као и на остала два семинара једна од тема била “Обавезе делегата, као и новине у актима такмичења за сезону 2021/22. Присутне делегате је са свим новинама упознао Г-дин Небојша Видановић, иначе и члан Такмичарске комисије РСС. Посебан акценат је такође био стављен и на сегмент рада делегата који се тиче познавања Међународних правила рукометне игре.

Тему “Критеријуми суђења у такмичарској сезони 2021/22” детаљно је презентовао Г-дин Спасоје Колак, а по његовом завршетку, службеним лицима су се обратили Директори лига, као и сарадници за судијска питања, који су им скренули пажњу на све обавезе и одговорности које се од њих очекују у току такмичења.

У сарадњи са Заједницом тренера РСС, на сва три регионална семинара био је присутан и представник Заједнице тренера, који је укратко појаснио измене у Пропозицијама такмичења млађих категорија које су усвојене од стране УО РСС, а на предлог Заједнице тренера  и сектора за спорт РСС.

Посебно радује чињеница да је Заједница делегата РСС масовнија за још 6 нових чланова, који су успешно положили тест и стекли звање рукометног делегата.

Резултате тестирања можете погледати у следећим документима:

БЕОГРАД – 11.09.2021, Београд

ВОЈВОДИНА – 12.09.2021, Нови Сад

ЦЕНТРАЛНА СРБИЈА – 12.09.2021, Крагујевац