Home Семинари Одржан 12.едукативни камп рукометних делегата “Лозница 2022”

Одржан 12.едукативни камп рукометних делегата “Лозница 2022”

0
Одржан 12.едукативни камп рукометних делегата  “Лозница 2022”

На основу одлуке Управног одбора Заједнице делегата Рукометног Савеза Србије, у периоду од 24.06. – 26.06. 2022. године одржан је 12. едукативни камп за рукометне делегате – „Лозница 2022“. Реализација активности на кампу је организована у предивном амбијенту Хотела „Stobex”“, у коме су били обезбеђени оптимални услови за несметан рад у складу са планом и програмом Кампа.

Учешће у раду кампа узело је 45 делегата из свих крајева Србије, а рад се одвијао према унапред утврђеном плану и програму који је утврдио УО ЗД РСС, на основу предлога Комисије за стручно усавршавање делегата. Посебно радује чињеница да смо ове године имали и одзив неколико нових младих делегата, који су исказали велико интересовање и жељу за едукацијом  и усавршавањем, и на које ће Заједница у будућности сасвим сигурно моћи озбиљно да рачуна.

Семинар је обраћањем присутним делегатима, свечано отворио председник УО ЗД РСС Борис Ивановић, који је овом приликом истакао да му је изузетна част и задовољство што смо се након трогодишње паузе изазване пандемијом Ковид- 19 поново окупили у оволиком броју, изражавајући наду да ћемо убудуће бити још бројнији . Укратко је још једном подсетио присутне шта је оно што нас планом и програмом очекује током тродневног боравка, и пожелео је свима успешан рад и пријатну атмосферу у оквиру изванредног комплекса хотела.

Након уводног обраћања председника УО, ппрограмом је била предвиђена анализа делегирања у сезони 2021/22. Известилац на ову тему био је Председник комисије за листе Зоран Чернох. Он је у сарадњи са осталим члановима комисије одрадио детаљну анализу заступљености делегата на свим степенима такмичења. Анализа је обухватала збирни ( процентуални ) преглед заступљености делегата у односу на контролоре, као и појединачну заступљеност сваког делегата по лигама. Сагледавши целокупну анализу, осим на лигама ПРЛ Запад и ПРЛ Центар , можемо бити апсолутно задовољни ангажовањем и учинком наших делегата. Информације које су пристигле од директора лига, као и сарадника за судијска питања, изражавају њихово задовољство самим приступом делегата утакмицама, а потом и веома одговорним и квалитетним обављањем делегатског посла.

Као и у претходном периоду, Заједница делегата РСС користи сваку прилику, како на семинарима, тако и на камповима, да у циљу смањења трошкова заједници, организује УО ЗД кад год је то могуће, како у основном, тако и у проширеном саставу, како би и остали чланови заједнице у сваком тренутку били информисани о дешавањима и донетим одлукама. Рад заједнице је био и биће увек јаван и транспарентан за све његове чланове. На седници УО одржаној у вечерњим часовима, чланови УО су донели Одлуке о усвајању предлога Извештаја о раду за 2021.годину, Одлуку о усвајања Извештаја Надзорног одбора, Финансијског извештаја за 2021. годину, и даље их проследили Скупштини ЗД РСС на разматрање и одлучивање. На овој седници УО  донета је одлука о измени Критеријума за формирање листа, и усвојене су прелиминарне листе за сезону 2021/22.

Програмом рада предвиђена је и обрада актуелних стручних тема значајних за што бољу припрему делегата за обављање делегатског посла на утакмицама.

Други дан семинара отпочео је презентацијом на тему „Извештај делегата“ коју је припремио Борис Ивановић. Он је на један врло сажет, јасан и концизан начин предочио шта је оно што би смо требали да наведемо у свом „Извештају делегата“ како би смо на што прецизнији и приближнији начин предочили директору лиге шта је оно што је обележило саму утакмицу ( организација, обавезе пре за време и по завршетку утакмице, сам ток утакмице, суђење, понашање актера утакмице, спонзорске обавезе ), као и рокове које требамо испоштовати приликом достављања документације ка првостепеним органима и Стручној комисији.

Након тога уследила је презентација на тему „Технички састанак и записник“ где је колега Зоран Чернох предочио свима, а нарочито млађим колегама, које су круцијалне ствари које се морају дефинисати и договорити на техничком састанку, како би смо у самом старту себи олакшали сам почетак утакмице. Врло је важно да документација на онову које вршимо увид мора бити од тог дана, како нам се не би десио неки пропуст приликом контроле исте.

Колегиница Светлана Обућина је укратко изнела информације о најављеним изменама у Правилима рукометне игре, али ће детаљније информације као и тумачења бити презентовани на јесењем семинару.

Г-дин Небојша Видановић нас је још једном подсетио које су новине у нормативним актима такмичења ове сезоне, као и шта је то од кључне важности потребно да би смо се што боље и квалитетније припремили за утакмицу, јер добра припрема у многоме олакшава каснији рад делегата током утакмице, а и по њеном завршетку.

На програму је била још једна веома важна тема а то је“ Рад за време утакмице и сарадња“, где је колега Иван Мандић на један веома користан, својствен начин, кроз примере из праксе и примере и ситуације са утакмица из протекле сезоне, објаснио колико је важно да познајемо пре свега Нормативна акта такмичења, Правила рукометне игре, да постигнемо са судијама добру сарадњу током утакмице, као и са осталим актерима, јер само на тај начин можемо успешно обавити посао који нам је поверен.

Председник Стручне комисије Јован Попадић је због свог ангажовања на Светском јуниорском првенству у Словенији био спречен да присуствује кампу, али је припремио видео материјал (клипове), које су делегати кроз делегатске радионице подељени у групама анализирали, и на тај начин решавали делегатске проблеме из праксе, у циљу изналажења најбољих решења.

Као и свих претходних година и ове године је уприличено дружење делегата, овог пута у свечаној сали Хотела „Stobex““. Неизоставни сегмент сваког делегатског кампа, је потврдио оправданост свог постојања, јер су чланови Заједнице, у једној пријатној атмосфери могли боље да се упознају,  а и да се мало провеселе.

Са задовољством морамо истаћи да су Ванредној Изборној Скупштини ЗД као и делегатском дружењу присуствовали Председница Рукометног савеза Србије, и наша драга колегиница Г-ђа Милена Делић, као и сарадник за судијска питања Аркус и Супер Б рукометне лиге Г-дин Зоран Тијанић. Позиву за делегатско дружење одазвао се и новоименовани директор Аркус лиге Г-дин Владимир Кнежић.

Да наша заједница брине о својим члановима, чак и по завршетку своје делегатске каријере, у прилог томе говори и чињеница да су позив да буду наши драги „гости“ добили и Г-дин Војислав Андрић, као и Г-дин Јовица Тулаћ. Наш драги „Професор Воја“ је био све време са нама, док колега Јовица Тулаћ из оправданих разлога није био у могућности да нам се придружи, али нам је пожелео успешан рад уз обећање да наредне године његово присуство неће изостати.

Семинар је традиционално завршен заједничким фотографисањем делегата.