Home Aктуелно Успешно реализован 13. едукативни Камп делегата “Лозница 2023”

Успешно реализован 13. едукативни Камп делегата “Лозница 2023”

0
Успешно реализован 13. едукативни Камп делегата “Лозница 2023”

На основу одлуке Управног одбора Заједнице делегата Рукометног Савеза Србије, у периоду од 23.06. – 25.06.2023. године одржан је 13. едукативни Камп за рукометне делегате – „Лозница 2023“. Реализација активности на кампу је по други пут на задовољство свих организована у предивном амбијенту Хотела „Stobex”“, у коме су као и прошле године били обезбеђени сви оптимални услови за несметан рад у складу са планом и програмом Кампа.

Учешће у раду Кампа узело је 40 делегата из свих крајева Србије, а рад се одвијао према унапред утврђеном плану и програму који је утврдио УО ЗД РСС, на основу предлога Комисије за стручно усавршавање делегата. Посебно радује чињеница да настављамо тренд и да смо и ове године имали и одзив неколико нових младих делегата, који су исказали велико интересовање и жељу за едукацијом  и усавршавањем, и на које ће Заједница у будућности сасвим сигурно моћи озбиљно да рачуна. Такође, веома смо поносни што су се ове године одазвали и наши дугогодишњи чланови и бивши председници заједнице делегата РСС, Г-дин Војислав Андрић и Г-дин Јовица Тулаћ.

Семинар је свечано отворио председник УО ЗД РСС Борис Ивановић, и изразио је велико задовољство што смо се опет окупили у комплексу овог хотела, из кога смо прошле године понели веома лепе и незаборавне утиске, и да верује да ће тако бити и овог пута. Укратко је још једном известио присутне шта је оно што нас планом и програмом очекује током тродневног боравка, и пожелео је свима успешан рад, пријатну атмосферу и добро дружење.

Након уводног обраћања председника УО, програмом је била предвиђена анализа делегирања у сезони 2022/23. Известилац на ову тему био је Председник комисије за листе Зоран Чернох. Он је у сарадњи са осталим члановима комисије одрадио детаљну анализу заступљености делегата на свим степенима такмичења. Анализа је обухватала збирни(процентуални) преглед заступљености делегата у односу на контролоре, као и појединачну заступљеност сваког делегата по лигама. Сагледавши целокупну анализу, можемо бити апсолутно задовољни ангажовањем и учинком наших делегата. Информације које су пристигле од директора лига, као и сарадника за судијска питања, изражавају њихово задовољство самим приступом делегата утакмицама, а потом и веома одговорним и квалитетним обављањем делегатског посла.

Као и у претходном периоду, Заједница делегата РСС користи сваку прилику, како на семинарима, тако и на камповима, да у циљу смањења трошкова заједници, организује УО ЗД кад год је то могуће, како у основном, тако и у проширеном саставу, како би и остали чланови заједнице у сваком тренутку били информисани о дешавањима и донетим одлукама. Рад заједнице је био и биће увек јаван и транспарентан за све његове чланове. На седници УО одржаној у вечерњим часовима, чланови УО су усвојили и прелиминарне ранг листе за сезону 2022/23. Једна од Одлука која је такође донета је да се донирају одређена новчана средства као вид помоћи тренеру Дарију Кржељу за покривање трошкова операције и оправка услед незгоде коју је имао и где му је том приликом поломљен кук. Заједница делегата је увек спремна да пружи сваки вид сарадње и помоћи, наравно у складу са својим скромним могућностима.

Програмом рада Кампа био је предвиђен и рад у групама кроз менторске радионице, где су делегати добили видео материјал, тј клипове, и које су презентовали, тако што су анализирали ситуације са утакмица, а које су из делокруга рада делегата, тренерска зона, простор за замену играча, процедура тражења тајм-аута итд.

Након тога уследила је презентација на тему „Последњих 30 секунди – улога делегата“ где је колега Борис Ивановић предочио свима, а нарочито млађим колегама, које су круцијалне ствари које се морају дефинисати и договорити на техничком састанку, како би смо у самом старту себи олакшали рад на утакмици, а поготово на самом крају када концентрација свима полако опада. Акценат је поново на тиму “Ц” где са судијама морамо имати одређену визуелну комуникацију све време трајања игре, како би смо што боље одрадили поверен посао. Приказао је и неколико видео клипова са ситуацијама које су се дешавале у тзв последњих 30 секунди, и шта евентуална лоша одлука може произвести.

Своје излагање имали су и наше колеге Г-дин Иван Мандић са темом” Простор за замену играча и контрола клупа” и Г-дин Зоран Чернох са темом “Администрација утакмице – обавезе делегата”, где су нам кроз своје примере са утакмица, а онда и са утакмица неких од колега указали на неке битне ствари везане за улогу делегата и реаговања у одређеним ситуацијама, као и на неке пропусте о којима требамо повести рачуна, како нам се убудуће не би дешавали.

Са задовољством морамо истаћи да су Редовној Скупштини ЗД као и делегатском дружењу присуствовали и Генерални секретар Рукометног савеза Србије Г-дин Светозар Станковић, и Генерални секретар Рукометног савеза Београда Г-дин Зоран Микић. Ове године из оправданих здравствених разлога са нама није била Председница УО РСС и наша драга колегиница Г-ђа Милена Делић, али се надамо њеном присуству већ првом наредном приликом.

Последњи дан Кампа био је резервисан за заједнички излет свих учесника Кампа. Овога пута изабрали смо обилазак Манастира Троноше који се налази на 10-ак км од Лознице. Сви делегати су уживали у заједничком дружењу и још једном је оправдана сврха традиционалног постојања и одржавања Кампа, који сви са нестрпљењем очекују током целе године.

Камп је затворен заједничким фотографисањем.

Списак присутних на кампу Лозница 2023 можете погледати ОВДЕ.