Home Семинари Успешно завршен редовни јесењи семинар делегата првог степена такмичења ( “А” и “Б” листа )

Успешно завршен редовни јесењи семинар делегата првог степена такмичења ( “А” и “Б” листа )

0
Успешно завршен редовни јесењи семинар делегата првог степена такмичења ( “А” и “Б” листа )

На Палићу је у периоду од 26.08.-27.08.2022. године, одржан редован јесењи семинар за делегате са основних листа Супер А и Супер Б рукометне лиге, пред почетак такмичарске сезоне 2022/23. Семинар је реализован у сарадњи са Заједницом судија и контролора РСС.

Семинар се одвијао према унапред утврђеном и објављеном програму, усклађеним са Планом и програмом ЗСиК РСС, где су делегати имали теме из свог делокруга рада, док су у другом делу заједно са судијама и контролорима пратили тему из Нових правила рукометне игре. Програм рада делегата на семинару је предвидео тестирање делегата пред почетак такмичарске сезоне, обраду актуелних стручних тема значајних за припрему делегата, као и састанак са руководством Аркус лиге, и сарадником за судијска питања Супер А и Супер Б рукометне лиге.

На самом почетку семинара, у сали хотела „Парк“ свим контролорима и делегатима обратио се Председник Стручне комисије Рукометног савеза Србије Г-дин Владимир Николић. Он је овом приликом поздравио све присутне, изразио је велико задовољство што је семинар организован у сарадњи две струковне заједнице, и пожелео је свима успешан и конструктиван рад, као и пуно среће на предстојећем тестирању.

 

Одмах потом делегати су полагали тест, који се састојао од 25 питања из познавања Међународних Правила рукометне игре.

У вечерњим часовима одржана је седница Управног одбора Заједнице делегата. Због немогућности присуства семинару услед вируса Ковид-19, председник УО ЗД Борис Ивановић је у складу са чл.50,ст.1 Статута ЗД пренео овлашћења на потпредседника заједнице Зорана Черноха да може председавати седницом.

Овом приликом усвојени су записници са 10.редовне и 11.електронске седнице Управног одбора. Донете су одлуке о местима и терминима одржавања регионалних семинара делегата другог и нижих степена такмичења и то:

03.09.2022 – Београд – Хотел „М“ ( реализатори: Иван Мандић и Светлана Обућина )

03.09.2022 – Јагодина – Спортска хала „Јасса“ – ( Небојша Видановић и Дејан Миленковић)

04.09.2022 – Бачка Паланка – Зграда старог Комитета ( Зоран Чернох и Вукашин Вујичић )

Чланарина за семинар за делегате другог степена такмичења износи 4.000,00 динара, а за делегате  трећег степена такмичења 3.000,00 динара.

За делегате четвртог степена такмичења, као и за оне који полажу улазни тест за стицање звања рукометног делегата, чланарина за семинар се не плаћа.

Обзиром да се поново сусрећемо са присуством вируса Ковид-19 код неких чланова, донета је одлука о On-line тестирању за делегате који из овог разлога нису у могућности да присуствују регионалним семинарима. Делегати са А и Б листе који су изостали са семинара на Палићу из приватних разлога имају обавезу полагања теста на регионалном семинару.

Још једна од тачака дневног реда била је доношење одлуке о избору нових чланова неких од комисија у оквиру заједнице. Уместо Данијеле Косановић, за председника регистрационе комисије именована је Вера Вранеш. За председника комисије за нормативна акта именован је Вукашин Вујичић, а за једног од чланова Љиљана Стојанац. У дисциплинској комисији именовани су Борис Вукашиновић као председник и Весна Петронијевић – члан. Такође у комисији за доделу награда и признања, уместо досадашње Светлане Ничевски именована је Весна Мандић. Остале комисије настављају са радом у досадашњем саставу.

Од стране Комисије за маркетинг и информисање достављен је предлог „Програма информационог портала ЗД РСС“, који се заснива на изради и унапређењу новог портала, тј самој промени изгледа сајта, где би сам сајт у знатној мери унапредио свој визуелни ефекат, и створио додатне могућности у виду могућности спровођења on-line тестирања, затим форума, где би делегати могли размењивати мишљења и искуства, директно повезивање са друштвеним мрежама и многе друге могућности. Управни одбор је донео одлуку да се може кренути у реализацију достављеног предлога.

Још једна од одлука која је донета на овој седници је да се уместо досадашњег секретара Данијеле Косановић, која је доставила маил обавештења о повлачењу са свих функција у рукомету, за вршиоца дужности секретара Заједнице делегата именује Ивана Јовановић, која ће ову функцију обављати до даљњег.

Други дан семинара започео је саопштавањем резултата тестирања делегата из познавања Међународних правила рукометне игре. Са задовољством се може рећи да су сви делегати положили тест без већих проблема, и да спремно улазе у наступајућу сезону.

РЕЗУЛТАТИ ТЕСТИРАЊА ДЕЛЕГАТА

Семинар је настављен темом „Упутство о попуњавању Мишљења о суђењу“ као и темом „Рад делегата на утакмици“. Обе теме презентовао је наш колега Јован Попадић, који је са задовољством можемо рећи на семинар дошао директно са ¼ финалних утакмица СЕХА лиге, на којима је веома успешно обављао дужност делегата. Након тога колегиница Ивана Јовановић нас је као члан Такмичарске комисије РСС укратко упознала које су новине у нормативним актима такмичења које ступају на снагу од ове сезоне, и шта је то што ћемо морати да констатујемо кроз Извештај делегата како би Првостепени органи имали увид да ли се поступа у складу са Пропозицијама и осталим актима такмичења.

Након тога, међународни судија Владимир Јовандић је одржао презентацију на тему „Нова правила игре“, где је кроз видео материјал приказао одређене ситуације са утакмица и недавно завршених првентава, и  дао је  смернице, препоруке и тумачења од стране Светске рукометне организације, а тиче се измене правила у сегменту Пасивна игра, извођења почетног бацања и заштите голмана у случају када добије ударац у главу.

Од руководства Аркус лиге, в.д. директора Душана Живковића и секретара Владимира Кнежића, као и од стране сарадника за судијска питања Супер А и Супер Б рукометне лиге Г-дина Зорана Тијанића, службена лица су овом  приликом упозната са новинама које нас очекују, са  циљевима у такмичењима у наредној сезони, са обавезама и одговорностима које ће имати с тим у вези, као и са одређеним променама у функционисању лига као нпр. правовремено обавештавање руководства о немогућности обављања дужности у појединим колима и садржају комуникације службених лица са руководством лига.