На основу одлуке Управног одбора Заједнице делегата Рукометног Савеза Србије, у периоду од 21.06. – 23.06.2024. године одржан је 14. едукативни Камп за рукометне делегате – „Опленац 2024“. Након две године реализације у предивном амбијенту Хотела „Stobex”“, овога пута избор је била још једна интересантна локација готово у самом срцу Шумадије, Хотел “Опленац” у Тополи.

Учешће у раду Кампа узело је 34 делегата из свих крајева Србије, а рад се одвијао према унапред утврђеном плану и програму, на основу предлога Комисије за стручно усавршавање делегата. Посебно радује чињеница да настављамо тренд и да смо и ове године имали одзив младих делегата, који су исказали велико интересовање и жељу за едукацијом  и усавршавањем, и на које ће Заједница у будућности сасвим сигурно моћи озбиљно да рачуна. И на овом кампу као и на многим претходним, са нама је био наш драги колега Јовица Тулаћ, док је нажалост присуство Проф. др Војислава Андрића овога пута изостало због приватних обавеза.

Семинар је свечано отворио председник УО ЗД РСС Борис Ивановић, и изразио је велико задовољство што смо се опет окупили, и што ћемо провести наредна три дана у заједничком раду, дружењу и размени искустава из претходне сезоне. Укратко је још једном известио присутне шта је оно што нас планом и програмом очекује током тродневног боравка, и пожелео је свима успешан рад, пријатну атмосферу и добро дружење.

Након уводног обраћања председника УО, програмом је била предвиђена анализа делегирања у сезони 2023/24. Известилац на ову тему била је Драгана Богојевић, колегиница која је на УО који је организован у оквиру зимског семинара сл.лица изабрана за члана комисије за листе услед одустајања колеге Предрага Јанковића. Она је у сарадњи са осталим члановима комисије одрадила детаљну и свеобухватну анализу заступљености делегата на свим степенима такмичења. Анализа је обухватала збирни(процентуални) преглед заступљености делегата у односу на контролоре, као и појединачну заступљеност сваког делегата по лигама. Сагледавши целокупну анализу, можемо бити апсолутно задовољни ангажовањем и учинком наших делегата, осим на лигама Исток и Запад у Централној Србији, где је проценат мало већи у корист контролора у односу на делегате. Информације које су пристигле од директора лига, као и сарадника за судијска питања, изражавају њихово задовољство самим приступом делегата утакмицама, а потом и веома одговорним и квалитетним обављањем делегатског посла.

Као и у претходном периоду, Заједница делегата РСС користи сваку прилику, како на семинарима, тако и на камповима, да у циљу смањења трошкова заједници, организује УО ЗД кад год је то могуће, како у основном, тако и у проширеном саставу, како би и остали чланови заједнице у сваком тренутку били информисани о дешавањима и донетим одлукама. Рад заједнице је био и биће увек јаван и транспарентан за све његове чланове. На седници УО одржаној у вечерњим часовима, чланови УО су усвојили и прелиминарне ранг листе за сезону 2023/24 и разматрали измене и допуне Критеријума за формирање листа делегата.

У суботу 22.06.2024. године, одржана је редовна седница Скупштине Заједнице делегата Рукометног Савеза Србије.
Седници Скупштине, поред делегата чланова Скупштине ЗД РСС, присуствовала је председница УО РСС г-ђа Милена Делић и директор Супер Б Рукометне Лиге Србије г-дин Иван Миливојевић, који су се пре почетка рада обратили присутнима.
Том приликом председница УО РСС г-ђа Милена Делић констатовала је континуитет у подизању нивоа квалитета рада ЗД РСС и њених чланова ангажованих на утакмицама РПТ, као и потребу да се константно ради на процесу едукације и припреме делегата за изазове који их чекају у свакој новој такмичарској сезони. Посебно је истакла висок ниво конструктивне партнерске сарадње РСС са ЗД РСС, и нагласила да је циљ додатно интензивирање исте, те да у том смислу ЗД РСС увек може да рачуна на подршку Рукометног Савеза Србије. Уз жеље за успешан рад на седници Скупштине, као и до краја Кампа, председница УО РСС поздравила је све присутне.

Директор Супер Б Рукометне Лиге Србије г-дин Иван Миливојевић је сарадњу са члановима ЗД РСС, а у циљу успешне реализације такмичења за која је одговоран, оценио као изузетно квалитетну, посебно истичући да је кроз сезоне стваран, подизан и успостављен висок ниво међусобног поверења, транспарентности и професионалног приступа у сарадњи. Такође, поздравио је све присутне и пожелео успешан рад.

Након обраћања драгих рукометних пријатеља и гостију, седница Скупштине ЗД РСС одвијала се према тачкама дневног реда, а потребно је посебно истаћи да су том приликом усвојени Извештај о раду УО ЗД РСС, Извештај Надзорног одбора ЗД РСС, као и Финансијски извештај.

Поред неколико потребних едукативних тема обрађених на овогодишњем Кампу за рукометне делегате, припремљених од стране Стручне комисије УО ЗД РСС, по први пут, у својству гостујућег предавача, тему о значају безбедности и превентивног деловања у циљу очувања безбедности свих актера на спортским такмичењима, на један веома афирмативан начин представио је Комесар за безбедност РСС г-дин Александар Крстић. Презентација наведене теме показала се као веома потребна и показано је велико интересовање присутних чланова ЗД РСС да се укључе у дискусију и поставе питања.

Као и сваке године, уз велико задовољство што се ЗД РСС пружила прилика да угости уважене и драге рукометне пријатеље и госте, након седнице Скупштине организована је традиционална свечана вечера.”

Последњи дан кампа је био резервисан за излете, а овога пута обзиром да смо се налазили на Опленцу, искористили смо прилику да посетимо задужбину Краља Петра Првог, Цркву Светог Ђорђа где се у средишту цркве налазе гробнице Карађорђа и  Краља Петра Првог, а у крипти храма почивају још два владара Кнез Александар и Краљ Александар Први.